0

Help me please fix the problem with sound.


alsactl init alsactl: init:1757: No soundcards found...


lspci -v | grep -A7 -i "audio"

00:1f.3 Multimedia audio controller: Intel Corporation Device 34c8 (rev 30) Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 136f Flags: bus master, fast devsel, latency 32, IRQ 16 Memory at 601d160000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Memory at 601d000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=1M] Capabilities: Kernel driver in use: sof-audio-pci Kernel modules: snd_hda_intel, sof_pci_dev

00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Ice Lake-LP SMBus Controller (rev 30) Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 136f Flags: medium devsel, IRQ 255 Memory at 601d16a000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256] I/O ports at 3040 [size=32]


dmesg | grep "audio"

[ 4.119981] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found
[ 4.119988] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100
[ 4.120132] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode
[ 4.124535] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915])
[ 5.606185] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5
[ 5.606186] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now
[ 5.608036] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: codec #0 probe error, ret: -2
[ 5.612971] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-icl.ri failed with error -2
[ 5.612973] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-icl.ri failed err: -2
[ 5.612974] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2

  • Try updating your kernel, choose one from here kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline and go into amd64 section. Download all the lines that contain "generic" and "all". To install them open terminal in the correct folder and execute sudo apt install ./lin*.deb – Maccer Apr 29 at 18:13
  • Thanks, I 'll try. But can this be fixed without updating the entire kernel? Because on Linux Mint 19.3 (Kernel 5.0) the sound works. – neomuse May 1 at 12:20
  • Write dmesg | grep audio on terminal and look for an error line. Somehow it is loading the wrong kernel module. Should have loaded snd_hda_intel. – Maccer May 1 at 20:18
  • dmesg | grep audio [ 4.119981] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: warning: No matching ASoC machine driver found [ 4.119988] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: DSP detected with PCI class/subclass/prog-if 0x040100 [ 4.120132] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: use msi interrupt mode [ 4.124535] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: bound 0000:00:02.0 (ops i915_audio_component_bind_ops [i915]) – neomuse May 6 at 20:45
  • 5.606185] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: hda codecs found, mask 5 [ 5.606186] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: using HDA machine driver skl_hda_dsp_generic now [ 5.608036] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: codec #0 probe error, ret: -2 [ 5.612971] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: Direct firmware load for intel/sof/sof-icl.ri failed with error -2 [ 5.612973] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: request firmware intel/sof/sof-icl.ri failed err: -2 [ 5.612974] sof-audio-pci 0000:00:1f.3: error: failed to load DSP firmware -2 – neomuse May 6 at 20:51
0

Install "PulseAudio Volume Control" from AppCenter. and reboot.

| improve this answer | |
  • Thanks, but it doesn 't help. The system does not see audio devices ________________________________________________________________________alsactl init alsactl: init:1757: No soundcards found... – neomuse Apr 28 at 11:13

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.