Questions tagged [sound]

Questions about sound issues with elementary OS spanning from sound cards, microphones and speakers/headset to the transfer of audio signals via audio port, bluetooth and HDMI.

65 questions with no upvoted or accepted answers
Filter by
Sorted by
Tagged with
2
votes
0answers
55 views

Headphones not working

My Problem When I start up Elementary, the audio through the computer speakers work as expected. When I plug headphones into the audio jack, the audio doesn't come through the headphones. Sometimes ...
2
votes
3answers
678 views

Bluetooth headphones don't work at all :(

Today I bought a cheap usb bluetooth adapter to use it with my bluetooth headphones, and I've tried to connect them and use them. When I try to connect them it either says Unable to connect or asks me ...
2
votes
0answers
32 views

Mute sound before / after suspeding

I find it annoying when I forget to stop videos before closing my laptop and then having sound played when opening it in public. I tried to add a script to /lib/systemd/system-sleep: #!/bin/bash ...
2
votes
0answers
196 views

Settings are missing options and settings after update to Juno

I recently updated from Loki to Juno. I copied my home folder over as is. As I was copying the home folder over, after Juno had installed itself, I marked all the same-name folders to merge and all ...
2
votes
1answer
239 views

Distorted sound quality via Bose QC35 headphones on Juno

I tried connecting my Bose QC35 Bluetooth headphones to my Dell XPS 13, on a new installation of elementaryOS Juno. I hear a hissing noise in the headphones, which does not change in its volume. When ...
2
votes
1answer
72 views

Bluetooth and laptop speakers working at the same time

I installed eOS on an HP Envy x360 Convertible 13-y0xx. Bluetooth is doing something strange. If I'm connected to my Bluetooth headsets, open YouTube through Epiphany, everything sounds normal. But if ...
2
votes
1answer
914 views

How can I get audio over Displayport?

I'm currently running elementary OS Loki and I have my monitor connected via Displayport 1.4 On other Linux distributions (Solus) I am able to play sound on my monitor. On elementary OS, there is ...
1
vote
0answers
193 views

Bluetooth headset with microphone not recognising as an input device

I have a Bluetooth earphone with microphone. I have successfully connected it to my elementary OS. But it shows it only as an output device under the sound setting. It doesn't list under the input ...
1
vote
0answers
54 views

Can't see sound settings on Loki after upgrading from AppCenter

AppCenter were indicating for months that there was an update for ibus and gir. I never use the AppCenter so I continued to use my bash alias to update the system: alias upd8="sudo apt update &&...
1
vote
0answers
55 views

Sound Settings Crashes after setting up Simultaneous Output with paprefs

I am using elementary OS 5.1.4 Hera I want to use two audio output devices simultaneously. They are different physical cards. one is a usb dac and one is the built in line-out When i select ...
1
vote
0answers
21 views

Audio stopped working and App center got removed

Was trying out the Recipes app by Bart Zaalberg. When I installed it i had one unmet dependency: json-glib-1.0. The way I managed to fix that issue was by installing elementary-sdk through sudo apt ...
1
vote
1answer
387 views

Problems with Elementary on ASUS laptop

first, I would like to apologize. I am not an experienced Linux user. However, I used to run Ubuntu Linux on my computer. I recently wanted to try something new and fast and snappy as Elementary OS. ...
1
vote
0answers
34 views

Two audio outputs simutanously?

The GUI under settings --> sound doesn't seem to be very configurable? Is there a native way to enable two audio output devices simultaneously?
1
vote
2answers
264 views

Speakers make a pop sound on boot [Huawei MateBook D 14 Ryzen EU-Version]

so I recently bought the notebook and I am currently dual-booting Windows 10 and ElementaryOS 5.0. The system runs flawlessly except for when I boot into elementaryOS my speakers make a loud pop-noise ...
1
vote
0answers
87 views

Sound issue with Logitech G633 headset

When I start up my PC and Elementary OS the headset makes the "now connected" sound and if I use the volume control on the headset it makes the beeps it's supposed to to acknowledge that sound level ...
1
vote
0answers
29 views

Configuring media keys volume adjustment tick/step size

I can change the volume 'steplessly' by dragging the slider, for instance in settings, but when using media keys there is a step size. For my preference, the step size is too big and my preferred ...
1
vote
0answers
39 views

Juno 5.0 beta Skype mic muted again after sound mixer system update

Skype is again muted after the update of the sound mixer package (I think switchboard-plug-locale), mic is muted for an unknown reason, MBP 6,1. Before it was working fine, and even better than under ...
1
vote
0answers
106 views

Duplicating A2DP sound output with paprefs

I'm trying to play the sound output from my computer simultaneously in two bluetooth headsets using paprefs. While the sound plays in both devices, it seems only one of them can use the A2DP ...
1
vote
0answers
351 views

ZOOM UAC-2 : No sound

Issue: Downloaded the latest version of EOS today, started the OS up in tryout mode from USB and all works fine, except for audio. Troubleshoot Set my ZOOM UAC-2 audio interface to class compliant ...
1
vote
0answers
476 views

Speakers don't play sound, headphones do.

I'm using elementary OS loki in a HP laptop. I don't know why, but sometimes I cannot hear any sound coming from the speakers, but it does work when plugging headphones. In Pulse Audio the speakers ...
1
vote
0answers
513 views

How to save alsamixer settings?

I asked this on reddit on r/elementaryos but it says there that this is the more appropriate forum for this sort of question: This is a pretty minor problem, but after I boot -- 32-bit eOS 0.3.2 on a ...
1
vote
0answers
121 views

MIDI doesn't work

i'm trying to use LMMS and i receive this mesage in the terminal :~$ lmms Gtk-Message: Failed to load module "pantheon-filechooser-module" Notice: could not set realtime priority. Couldn't create ...
1
vote
0answers
174 views

Bluetooth device duplicates (wingpannel)

I am trying to connect my bluetooth headphones to my computer running elementary os loki. Aside from some other connection problems its been going fine. Except the bluetooth control in the wingpannel....
1
vote
0answers
82 views

Sound problem. Don't hear anything, only external wireless speaker works

I have an Asus U6sg and I have installed Elementary OS. I have a sound problem. I don't hear any sound. How can I invastigate if the problem is the sound card or software problem? Thanks
1
vote
0answers
591 views

Sound output device suddenly not recognized (loki 0.4 stable)

I just started using elementary OS and I ran into some problems. First time I installed elementary OS, my sound was working for a while but then stopped. I updated all packages, tried some stuff from ...
1
vote
2answers
6k views

No sound at all in elementary OS Loki

I installed Pot Player using Wine in Elementary OS 0.4 Loki, it didn't work so I uninstalled it. The icon was still in the applications list, so I removed Wine thinking that it might help, I followed ...
1
vote
0answers
484 views

Panasonic CF-19 MK1 toughbook sound issue. Headphones work but internal speaker doesn't

I've tried to breathe new life into my aging CF-19 MK1 by loading elemenary rather than Windows which it was struggling with. Its a nice looking OS and everything important works except the sound. If ...
1
vote
0answers
260 views

No sound playback in Videos (elementary OS Freya 0.3.2)

After some time off from elementary OS, I went back in, logged and now I'm not getting any audio playback from the Videos (0.1.0.2) app. I have sound in my browser, Music (0.3.1) app, and general ...
1
vote
0answers
210 views

Sound card not recognized after update

I've found that after an update, elementary OS no longer shows my intel sound card on system settings and I have no sound. I can only see the HDMI output, which is selected now as the only output. I'...
1
vote
0answers
92 views

Sending A/V through HDMI out, even though there is only a video device connected

Basically, the HDMI Output of my computers (Mac and Windows) is only sending audio or video through the HDMI output, if a recognizable device is listed as a playback device, which I can choose. So, ...
0
votes
0answers
4 views

No sound from build-in speakers

i've just installed elementary os on my laptop as my only os and i get no sond from the built-in speakers. But the sound works perfectly in my wireless earbuds. I think it's a problem of drivers ...
0
votes
0answers
11 views

Mic not working on Elementary os 5.1.7

I want to use Elementary os 5.1.7. But the microphone is not working on it. No sound is detected and the bar of the "input level" does not move at all even if I am speaking something. I ...
0
votes
0answers
5 views

Integration of Jackaudio Connection Kit from RNCBC

Is it possible to integrat the Source from RNCBC? https://www.rncbc.org/drupal/ Thanks.
0
votes
1answer
12 views

Sound Issues--No Output or Input Device

I'm having some trouble with the sound. In the System Settings, it says both "No Output Device" and "No Input Device," and I can't seem to hear anything. My sound card (I think) is ...
0
votes
0answers
14 views

NO SPEAKERS NO MICROPHONE

I have been trying to solve this problem, but no success. Kernel Linux 5.4.0-65-generic. In all forums that I have searched, I have not found the solution to this problem.
0
votes
1answer
19 views

Cracking sound on headphones

There is a cracking sound when I play music via headphones on my laptop. The built in speakers play back just fine. Also cracking noise when recording audio via Loom. What's going on? I think this ...
0
votes
0answers
12 views

No microphone input: Lenovo running Elementary OS

I'm using Lenovo X1 Carbon 8th gen on which I just installed Elementary OS Hera. Everything works great (WiFi and speakers) except the microphone. It does not pick up any sound input, even though it ...
0
votes
0answers
16 views

Built-in speaker disappeared from sound settings

After fiddling a little with PulseAudio and Alsa to make Ardour work, my built-in speakers, built-in mic, and plugged in headphones and headphones mic have all disappeared from sound settings. After ...
0
votes
0answers
20 views

Switchboard not showing all pulseaudio inputs

I have the problem that switchboard-plug-sound does not show all my pulseaudio inputs. I do have a rather troublesome sound config (HP Spectre x360 13" 2018), but I got it working to the point ...
0
votes
0answers
55 views

Laptop Internal Microphone and Speaker not detected

I've just install Elementary OS recently and I encountered this problem No input/output device. Can someone help me with this. And my device is HP Envy 13.
0
votes
0answers
6 views

Intermitent sound after update

lspci : 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Device 3e34 (rev 0b) 00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Device 3ea0 00:04.0 Signal processing controller: Intel Corporation Xeon E3-...
0
votes
1answer
11 views

Can't find snd.aloop

anand@anand2:/lib/modules/5.4.0-48-generic/kernel/sound/drivers$ ls pcsp -> I can't find any package for snd.aloop inside this directory, anand@anand2:~$ uname -r 5.4.0-48-generic -> Please ...
0
votes
0answers
27 views

Internal microphone not working

Another one of these issues, yes. I am getting nothing from my internal microphone of my Lenovo Ideapad 320. Nothing - nada. I've installed pavucontrol, I've disabled the right channel, nothings ...
0
votes
0answers
18 views

Elementary OS 5.1: how to disable the high frequency sound beep that plays before youtube videos and other media?

At the beginning of youtube videos, or other media, there is a high frequency sound. The sound also plays on clicking the "input" option in sound settings, or when testing the speakers. I am ...
0
votes
0answers
15 views

headphone problem

in music and video playing my laptop speaker works well but when I plugin headphone the sound is terrible. and in setting>sound>test speakers, my headphone sound is well but in music and video ...
0
votes
0answers
20 views

Sound card problem

my speakers work fine but when there is no sound, seems like elementary OS turns off sound card and my speakers buzz. When any sound starts there is no buzz and everything is fine. When I pause music, ...
0
votes
0answers
12 views

No Souncard Found

I'm new to Elementary OS and new to Linux. After installing Elementary OS, I noticed that there was no sound in my built-in speakers. so after snooping around on the web I tried a lot of things (so ...
0
votes
1answer
24 views

studio sound card

I had to migrate from Windows to Linux for a number of reasons. Now my sound card driver for Linux does not exist. I use the Dynacord 600-3 mixer as a sound card. And drivers are only available for ...
0
votes
0answers
29 views

Sound Blaster X3 Surround Output

I am trying to use a Sound Blaster X3 USB DAC with Elementary to output music to my surround sound system, but the OS will not detect it as a surround output (even with pavucontrol). It hasn't worked ...
0
votes
2answers
78 views

Enable Over-Amplification

I have a little web book that doesn't have great speakers. I came from Ubuntu where there was a nice setting to enable over amplification. I've tried Gnome Tweaks, but couldn't find anything. Is there ...