Questions tagged [boot]

Questions about the bootup process in elementary OS. Use this tag if you have trouble booting elementary OS or you have questions about the bootup process.

Filter by
Sorted by
Tagged with
1
vote
1answer
147 views

Slow boot with LVM on Juno

So I recently installed eOS with LVM checked at boot to use the whole disk. I've never had an issue on previous devices, but this one seems to be a bit less than happy. systemd-analyze immediately ...
0
votes
2answers
996 views

elementaryos slow boot

slow boot elementaryos juno I still haven't solved this problem, I read earlier responses to this slow boot question but none helped.please help systemd-analyze critical-chain picture1
1
vote
2answers
287 views

Speakers make a pop sound on boot [Huawei MateBook D 14 Ryzen EU-Version]

so I recently bought the notebook and I am currently dual-booting Windows 10 and ElementaryOS 5.0. The system runs flawlessly except for when I boot into elementaryOS my speakers make a loud pop-noise ...
1
vote
1answer
115 views

Slow boot time after changeover from Ubuntu to elementary OS

i'm a absolute beginner in Linux so i apologize in advance for my question. First of all I decided to switch from Windows 10 to Ubuntu. After that I tried the elementary OS distribution, which is in ...
0
votes
2answers
226 views

Login is now through terminal

Ever since I rebooted my computer, ElementaryOS has no splash screen and instead loads into a "terminal". It tells me I need to log in, and once I do I only have access to a "terminal". (It's not a ...
1
vote
0answers
51 views

problem while botting up (unable to show plymoth screen)

From the time I installed the elementary os. Sometimes when I boot my system up then the system does not start, means the booting process does not work as usual so I need to shut down by pressing the ...
1
vote
2answers
179 views

Boot Issues on Dell XPS 15

When booting my Dell XPS 15 if I do not manually boot to the "Ubuntu" device by pressing F12 and selecting "Ubuntu" my computer automatically goes into diagnostics mode and runs tests on memory, ...
1
vote
0answers
89 views

Bootloop at login screen of newly installed elementary OS

I installed the elementary OS Juno but at the time of starting the system it is looped in the login screen. Processor Atom x5 z8350 How to fix this loop?
0
votes
0answers
29 views

Boot endless loop

I want to install elementary OS and try it out but it never reaches the GUI the background appears for a fraction of a second and it then goes into an endless loop mouse cursor bottom right and back ...
2
votes
2answers
382 views

Taking time on Shutdown and when boot after that then the just logo flashes

Sometimes when i shut Down then the shutdowns takes time and when I open the Os next time it does not o[pen it shows the elementary OS logo and the logo flickers or the some random stuffs which have ...
1
vote
0answers
108 views

Disk Encryption Juno/Windows 10 - Dual Boot from separate hard drive

I have two separate drives with Window and EOS Juno. I'd like to encrypt both systems but want to avoid any booting issues. Any recommendation how this can be achieved? Model: SAMSUNG MZVLB512HAJQ-...
4
votes
1answer
3k views

Unbelievably slow?

So I have installed Elementary OS hearing how beautiful and lightweight it is. I'll agree it is very good looking but it's too slow in my computer. I'm pretty sure I have installed all my drivers ...
2
votes
1answer
1k views

Elementary OS with custom partitions - lvm, luks - doesn't ask for password at boot

I've tried installing Elementary OS with a custom partition scheme, using both LVM and Luks, but after the installation I can't log into the system: the kernel boots but cannot mount the encrypted ...
4
votes
3answers
410 views

What can I do when Wi-Fi does not work after installing and I have no Ethernet port?

I've just installed elementary OS on to a HP Steam laptop which was extremely slow on Windows. elementary OS was installed as the primary OS, no dual boot, and I selected the option to completely wipe ...
1
vote
0answers
154 views

elementary 5.0 boot problem on macbook 2,1 (late 2006)

The original iso-file from elementary webpage doesn't work for installation, so i have successfully installed with iso from https://mattgadient.com/2016/07/11/linux-dvd-images-and-how-to-for-32-bit-...
1
vote
1answer
52 views

Will not boot at all

I can't esc to Grub or anything. I simply get a black screen with one single '_' at the upper left hand corner of the screen.
1
vote
1answer
125 views

Problem booting after fresh install Juno 5.0

I made a new USB installer using Rufus for the latest version of Elementary OS. The USB drive boots fine and I can use the OS. When I install, the installation works fine. Upon reboot I am stuck on a ...
0
votes
2answers
315 views

Bootable backup solution for elementary juno

Does anyone have a backup solution that will provide a bootable backup of elementary juno on the regular? Coming from mac, I remember the days before time machine, and they were not pretty. In short,...
1
vote
3answers
723 views

Elementary OS not Booting After Update ["Kernel panic - not syncing"]

Shortly after executing "sudo apt-get update" in Terminal I ran the remaining updates in the App Center. Once I started with these updates, I changed user accounts (stayed logged in to both). It was ...
1
vote
1answer
47 views

Invalid entry to fstab and now does not boot

I added an entry to auto mount disk on startup by editing fstab. It looks like something went wrong with the entry and now I cannot boot it up Is there any way to access the OS?
0
votes
1answer
195 views

How do i delete the elementary OS boot on my USB?

I have already installed Elementary Os. But when i want to format the USB the files are protected and i cannot delete them. Thanks for your answers.
1
vote
0answers
26 views

Cannot boot to bootcamp Windows10 without usb

I have a Macbook pro early 2015 with bootcamp Windows 10. I have installed elementary os to usb flash drive and it boots up via bootcamp windows disk option via GNU Grub. However, now, Windows does ...
1
vote
0answers
22 views

Dell XPS 15 9560. Installed to Corsair Voyager GTX USB-SSD. Stuck at black flashing cursor

So I booted up ElementaryOS in a VM, and I installed the OS onto the USB as you would install it to a regular SSD/HDD. So I have a portable USB OS. Pretty neat! Except that it doesn't work after ...
4
votes
2answers
4k views

Black/blank screen after fresh Juno install

I finally tried to get on the Juno(release-juno) ship, but I'm having a major issue in that when I boot up, I get the elementary OS logo followed by a black/blank screen. What I can do I can press ...
2
votes
1answer
40 views

How to disable fstream on boot

I have a laptop with Elementary OS 0.5 with SSD drive. Every time it boots it executes fstream. Can anybody point me which service needs to be disabled to prevent this. I want to conserve as much ...
0
votes
1answer
556 views

I just want elementary OS 5.0 Juno to work

Powered up this morning to be greeted with the GNU Grub screen version 2.02. I chose +Advanced options, then elementary, with Linux 4.15.0-43-generic (recovery mode). After a long list of command ...
2
votes
1answer
305 views

Grub appeared out of nowhere. How do I remove it?

I installed Juno a couple weeks ago on a new laptop. I have elementaryOS on one hard drive and Windows 10 on a second hard drive -- no partitioning, just physically separate drives. When I initially ...
0
votes
1answer
382 views

Cant Install/Boot elementary OS with GPU + AMD PRO WX2100

I have some problems that happen with an old system based on FX-8350/AMD790 and also with a new one based on Ryzen5 2600/AMD350. I can install the system and run it without problems only with my main ...
0
votes
1answer
546 views

Juno boot loop AFTER logo

I have installed Juno on a thinkpad t480 (no dual boot, i7, 8th gen) and it worked flawessly until i pulled the usb-c (with 2 ext monitors, ethernet) out. The screen went black and booting takes me ...
0
votes
1answer
218 views

Grub2 unknown filesystem after apt dist-upgrade

Yesterday I did a apt dist-upgrade on my Juno installation. This morning I found my PC unbootable. Since I couldn't find a fix for it, I started to reinstall my system. After a clean install (on a ...
0
votes
1answer
312 views

Is there any processes that I can disable to shorten the booting time?

systemd-analyze blame 630ms ufw.service 405ms dev-sda2.device 354ms systemd-logind.service 350ms pantheon-parental-controls.service 244ms udisks2....
0
votes
1answer
567 views

How to smoothen up the boot process in Elementary juno

My system boots within 20 seconds which I guess is normal ? At boot, there is a command-line login screen that is visible for a small fraction of a second..is this normal too ? is there a way to ...
3
votes
1answer
322 views

How to boot from existing LUKS partition? (dual boot)

I installed elementary os on my laptop that already has some OS's installed. The way I achieve this is; I have an efi partition /dev/sda1 I have a LUKS container in /dev/sda2 The LUKS container has a ...
0
votes
2answers
405 views

Slow boot time on Dell XPS 9550 with Juno?

I am just wondering if this is normal or something is weird. To be fair, even Ubuntu 18.10 wasn't the quickest boot around the block, at 40ish seconds. I have an SSD though, I thought it would have ...
0
votes
1answer
279 views

Can't install elementary os 5.0 juno - kernel panic using live usb or dvd boot

I am trying to install elementary os 5.0 juno from an usb and that didn't work. i have used differents USBs and Rufus and Unetbooting and nothing works :,v With a DVD is the same. Actually i have ...
1
vote
2answers
2k views

Juno keeps booting into a blank screen

I've got an new installation of Juno, but since I installed the proprietary nvidia driver 396, Juno goes black/blank after the initial splash screen. Loki functioned fine. The odd thing is, that ...
1
vote
1answer
1k views

Empty /boot/efi after fresh install of Juno

I did a fresh install of Juno on a laptop that I previously used with Loki. However after the installation finishes and the laptop reboots, I get just black screen with a message about missing boot ...
0
votes
3answers
324 views

Grub issue after installing Elementary alongside Windows 10

Asus Z97-A motherboard, secure boot off. Installing eOS on a dedicated SSD. Windows resides on another separate SSD. Other drives around which contain data. First install would copy the files then ...
0
votes
1answer
492 views

Elementary OS won't restart after installation

I have tried several times (apparently without any error reported) to install E OS but after the installation process is finished my computer (a Lenovo 100S-14IBR ) just won't boot (I tried several ...
0
votes
1answer
128 views

ASUS ZenBook Pro UX550VE Can't Install OS, Goes Straight to TTY1 and Can't Use sudo Commands

I am trying to install Elementary OS on my ASUS ZenBook Pro UX550VE. I have disabled fast boot and secure boot in BIOS. I used a 32 GB flash drive and flashed it with the ISO file using Rufus. When I ...
0
votes
1answer
328 views

How can I copy the /boot/ folder and it's contents from the live USB to sda1?

I made school boy when trying to follow the instructions for making a bootable SD card for ArchARM. I think I have either overwritten the boot folder on my primary partition with the ArchARM files or ...
0
votes
1answer
108 views

I have installation issue while trying to do it on "System76 - Oryx Pro"?

I've donated few $'s and downloaded the "Elementary OS" ISO to install it in my new "System76 - Oryx Pro". I've tried many different ways and could not succeed. Error i am getting is attached here. ...
1
vote
1answer
2k views

Boot process stuck at 'Loading initial ramdisk'

I've installed Elementary OS 0.4.1 Loki (64 bit) on a Lenovo with Intel Corporation Sky Lake Integrated Graphics. The install process went fine and it generally works great with kernel Linux 4.13.0-32-...
0
votes
1answer
348 views

ACPI errors at boot with kernel 4.17.2 and 4.16

I am having these errors/warnings everytime I boot elementaryos with kernel 4.16 or kernel 4.17.2 on a ideapad 110-15isk with a i3 6006u and no dedicated graphics. Does someone know how to fix them?
0
votes
2answers
160 views

Loki 0.4.1 dualboot with Fedora on LVM

I have installed Elementary OS on my LVM partition alongside Fedora. Since I already have a boot partition with grub installed I skipped the boot-loader installation by running the ubiquity installer ...
1
vote
0answers
25 views

Long boot after sing in

I enter password. It's ok. I see empty desktop with only background picture. I wait for about 1-2 minutes and only after it the dock line and high line with time and applications become visible and ...
0
votes
1answer
71 views

I have a problem starting elementary OS

I have successfully installed elementary OS alongside my primary Windows 8.1. (Laptop - ASUS X202E) But there's no option to launch it anywhere. I can only launch my Windows. (I've checked if the OS ...
1
vote
0answers
560 views

Desktop not coming up & black screen after updates

I installed updates and after the restart, the screen comes up black with a blinking cursor. I can get to terminal by ctrl-alt-F1 and sign in, but all attempts to troubleshoot have failed. This is ...
1
vote
1answer
866 views

Unable to boot from live-USB: black screen with a white (non-blinking) underscore

I've completely removed the stock OS on my new laptop and successfully reinstalled it with the latest Windows 10 64-bit (Redstone 4) MSDN ISO (erased all partitions, Win10 setup automatically ...
0
votes
1answer
1k views

elementary OS won't boot: displays "reboot and select proper boot device"

I'm installing elementary OS on a Toshiba Satellite l15-b1330 laptop; this laptop was slow with W10 on it, so I opted to format the drive completely and run only elementary OS. However, the ...

1 2 3
4
5
8