6

I used elementary os freya and did a fresh install to elementary os loki yesterday night. Now I'm unable to use USB Modems ( usb dongles) for connecting to the Internet. In Freya there was no trouble in connecting from usb modems. But in loki when USB modem was plugged, create new connection does not appear in the network menu, (the modem shows signals are availables through the LED bulb) I was able to create a new connection from edit connections as in the below image.enter image description here As depicted in the image above, mobile broadband is not shown under the Devices. So how to connect to Internet using usb modems?

  • I have the seame problem, but with built-in ericsson 5321 on lenovo thinkpad t440s.... I just installed eOS loki, i'm coming from debian jessie and it was working out the box... – curras Nov 13 '16 at 21:41
  • I cannot connect to the internet using my USB dongle, I can see the device if I run lsusb, and I added the connection through the network manager for the mobile broadband, and when I get to the part to select the device, its greyed out and says any device so I continued with that setting and selected to automatically connect, but it still does not connect to the network after doing all that you have described above. Guys I am disappointed because something like this, for an OS, should just work out of the box, and yes its growing and in Beta, but I am hesitant to install this OS on anyones lap – Clinton Jun 28 '17 at 8:01
4

I found a temporarily solution until a fix is released, First connect the usb dongle and wait till it get detected in Disks. Then move on to the Settings->Network navigate to the Ethernet under the devices in the left panel (as shown in the above screen-shot), then press Edit Connections then Add select mobile broadband from the hardware menu. Then go on by filling fields, Once theEditing <yourConnectionName> window appears, move on to the General tab and mark Automatically connect to this network when available. This will automatically connect the usb dongle when it is plugged in. This works fine and is a temporarily solution until a fix is being released as OS update.

  • Yes, thats how i also got my usb modem to function and its working real fine. But we would love this to be fixed soon. – P.Sam Oct 28 '16 at 14:56
  • Thanks, Its working but it doesn't show that I'm connected to any network even on wing panel or on the network manager. I had to install modem-manager-gui to view the status of the connection! – Ivan Vilanculo Oct 9 '17 at 12:43
  • thanks for this answer – jsRook May 17 at 19:29

protected by Community Jul 6 '17 at 19:42

Thank you for your interest in this question. Because it has attracted low-quality or spam answers that had to be removed, posting an answer now requires 10 reputation on this site (the association bonus does not count).

Would you like to answer one of these unanswered questions instead?

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.