1

Since the last system update, my System Sound (Master Volume) is not working anymore. My sound is working on any Player, if I use HTML5 on YouTube, Flash on Facebook or mp3 in the elementary Music App everything is working, but only with 50% volume and i can adjust the volume between 0 and 50% in the Player, but i cannot adjust the volume in the system (Master Volume). The icon in the System-Tray is inactive, an shows a X.

I already tried to fix it with these commands

Go-to your terminal and try this.

sudo alsa force-reload 

And than restart your pc again. Still you face the similar problem than try this.

sudo apt-get remove --purge alsa-base pulseaudio

sudo apt-get install alsa-base pulseaudio 

And than

sudo alsa force-reload

Now restart and check again. It might be work now.

but is not working for me.

The command "lspci" shows a Intel Audio, but these is wrong.

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04) 
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM65 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Whistler [Radeon HD 6630M/6650M/6750M/7670M/7690M]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks/Whistler HDMI Audio [Radeon HD 6000 Series]
02:00.0 Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)
03:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros AR9287 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
05:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)

My Laptop is a: Acer Aspire 7750G

Sound card is a: Realtek

On Windows 10 i tried to install the original Realtek driver, with the message: Error: device not found. Only the Acer Realtek Audio Driver works on my Laptop in Windows 7 and 10.

Acer Homepage, Driver for the Aspire 7750G

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.